به همت دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان اصفهان و مرکز آموزش علمی کاربردی عتیق دومین همایش ملی گز در اصفهان کلید خورد

۰۳ اردیبهشت ۱۳۹۳ | ۱۴:۳۰ کد : ۵۰۵۲ اخبار شیرپوینت
تعداد بازدید:۱۶۲
به همت دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان اصفهان و مرکز آموزش علمی کاربردی عتیق دومین همایش ملی گز در اصفهان کلید خورد
به همت دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان اصفهان و مرکز آموزش علمی کاربردی عتیق دومین همایش ملی گز در اصفهان کلید خورد

در سال 1391 اولین همایش ملی گز در اصفهان کلید خورد تا به واسطه آن جمعی از فعالان صنف گز و شیرینی کشور گرد هم نشسته و پیرامون این محصول که ریشه در بطن و هویت اصفهان دارد ایراد سخن و تبادل نظر نمایند. نتیجه آن نیز تولید و گسترش تنوع محصول در بازار بود چرا که بسیاری از تولید کنندگان بر این باور حقیقی رسیدند که تولید گز مطلوب می تواند عاملی برای در دست گرفتن بازارهای جهانی شیرینی و شکلات  و هویت بخشی به جایگاه و ریشه اصفهان قدیم و جدید باشد. امسال نیز دومین همایش ملی گز با عنوان" تولید صنعتی و صنفی مدیریت بهره وری، کیفیت و سلامت" به همت دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان اصفهان و مرکز آموزش علمی کاربردی عتیق و همزمان با سوم اردیبهشت روز اصفهان برگزار شد تا بار دیگر آن هایی که سال ها تولیدات گز و شیرینی خود را به بازار عرضه کرده و  چند دهه تجربه ماندگار در کارنامه خود به ثبت رسانده اند در کنار کسانی قرار بگیرند که در عرصه تولیدات گز و شیرینی رنج تحصیل به جان خریده اند و بر پایه تحصیلات و  تجربیات علمی در این زمینه تلاش می کنند. در مجموع دومین همایش ملی گز که در واقع محل اجتماع همه افرادی بود که از به فراموشی سپرده شدن گز به عنوان سوغات چند صد ساله رنج خاطر دارند در اصفهان برگزار شد تا بار دیگر برای هویت بخشی و شناخت هرچه بهتر این محصول که ماحصل دسترنج و ایده خلاقانه قنادان اصفهانی است به عنوان یک ضرورت مورد بررسی و توجه قرار بگیرد:

 

تلاشی مضاعف برای جهانی شدن گز

 

دکتر منصور شریعتی رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی واحد استان اصفهان و رئیس این همایش در ابتدای این مراسم ضمن عرض خوش آمد به شرکت کنندگان در این همایش به تشریح چگونگی پایه ریزی برای دومین همایش گز در اصفهان پرداخت و گفت: در سال 91 همایش گز به عنوان یک ضرورت فرهنگی، علمی، تاریخی و هویتی در اصفهان پایه ریزی شد و امسال برای دومین بار این همایش در این شهر برپا می شود. وی افزود: تلاش ما بر این است که در این دوره از همایش بر واقعیت ها و شناخت هرچه بیشتر وضعیت بازارهای جهانی شیرینی توجه بیشتری کرده و در جهت جهانی شدن گز گام اساسی برداشته شود. وی تاکید کرد: در همایش اول، به دنبال تلفیق نام گز و نام اصفهان با یکدیگر بودیم ولی در این دوره از همایش توجه ما بیشتر بر روی مصداق هاست و به جزئیات این محصول شیرین که ریشه در بطن اصفهان دارد خواهیم پرداخت.

 

نگاهی به بازارهای جهانی برای توسعه محصول

 

شریعتی همچنین خواستار توجه هرچه بیشتر به گز از ابعاد مختلف تولیدی، کیفیت و کمیت، بسته بندی و توزیع شد و ادامه داد: این روزها وضعیت دنیا به شکلی است که بسیاری از کشورها از حداقل امکانات و توانایی های خود محصولاتی فراگیر و جهانی می سازند پس به طور قطع می توان از گز به عنوان یک محصول جهانی استفاده کرد و با بالا بردن سطح کیفی و کمی آن حضور خود در بازارهای جهانی را بیش از پیش تقویت نماییم. وی اذعان داشت: اگر جامعه هدف تولید کنندگان تنها بازارهای داخلی باشد به یقین این بازارها در اولین فرصت اشباع خواهد شد و زمینه برای بالا بردن سطح تولید وجود نخواهد داشت پس ضروری است که برای حضور و دردست گرفتن بازارهای جهانی تلاش شود چرا که گز اصفهان محصولی فراتر از پهنه بازارهای داخلی است و در آن سوی مرزها نیز می تواند مورد پسند قرار بگیرد.

 

گز، نیازمند توجه هرچه بیشتر به کیفیت و خلاقیت

 

رئیس دومین همایش ملی گز در سخنان خود توجه بیش از حد به بسته بندی و رنگ و لعاب گز را عاملی برای به فراموشی سپرده شدن اصل و ماهیت اصلی گز دانست و افزود: اگر در تولید گز بیش از حد به تبلیغات و بسته بندی های شیک توجه شده و به دنبال آن کیفیت و سلامت محصول مورد بی توجهی قرار بگیرد به طور حتم به زودی این محصول مشتریان خود را از دست خواهد داد. شریعتی تصریح کرد: برای صادارت گز به سطح بازار باید همه جوانب آن در نظر گرفته شود و گز با چارچوبی استاندارد و مشخص روانه بازار شود تا تبعات و بازخوردهای منفی به همراه نداشته باشد.

 

دکتر شریعتی افزود، دانشگاه جامع علمی کاربردی در جهت تحقق اهداف فوق و در راستای رسالت و ماموریت خود، تاسیس مرکز آموزش علمی کاربردی در جوار صنعت گز و شیرینی و پذیرش دانشجو در مقاطع کاردانی كاردانی فنی صنایع غذایی - شیرینی‌سازی، كاردانی فنی صنایع غذایی – گزسازی، مهندسی فناوری صنایع غذایی ـ صنعت شیرینی و شکلات  و همچنین راه اندازی اولین مرکز رشد خوشه های فناوری گز و شیرینی و صنایع وابسته را در طی سال های گذشته انجام داده است و با تربیت دانش آموختگان متخصص در این صنعت، زمینه پذیرش آنها را در قالب هسته های فناور در مرکز رشد         خوشه های فناوری گز و شیرینی فراهم نموده است.

 

صنعت در جوار دانشگاه زمینه ای برای ایجاد تحول

 

محمد گوهریان دبیر اجرایی این همایش نیز در ادامه این مراسم به ایراد سخن پرداخت و گفت: با قرار گرفتن صنعت در کنار دانشگاه در بطن دانشگاه جامع علمی کاربردی تحولات عظیمی در سیستم تولیدی و صنعتی بخش های مختلف کشور رخ داده است به همین منظور این دانشگاه برآن شده تا با هم اندیشی صنعت گران و صنایع بتواند زمینه برای خلق استعدادهای نهفته در بین دانشجویان را شناسایی کرده و آنها را با کوله باری از علم و تجربه روانه بازار نماید. وی پیرامون تاریخچه برگزاری همایش ملی گز در اصفهان نیز خاطرنشان ساخت: برای اولین بار این همایش در سال 91 کلید خورد و ما به دنبال آن بودیم که دومین همایش را نیز در سال گذشته برپا نماییم ولی به پیشنهاد استاندار اصفهان این همایش به جای روزهای پایانی سال گذشته به سوم اردیبهشت سال جدید تغییر زمان داد تا گز به عنوان سوغات اصلی اصفهان در روز اصفهان مورد توجه قرار بگیرد.

 

معرفی اولین کتاب پیرامون گز در حاشیه همایش

 

گوهریان که مدیرعامل گز سکه نیز هست در سخنانش به چاپ تمبر مربوط به گز در همایش اول سخن گفت و اذعان داشت: در همایش دوم 2 کتاب که مختص به صنعت گزسازی است نیز رونمایی خواهد شد که علاقمندان می توانند برای در اختیار داشتن این کتاب اعلام امادگی کرده تا کتاب مربوطه برای آن ها پست شود. وی خواستار همکاری همه جانبه عموم هموطنان در بحث راه اندازی موزه گز در اصفهان شد و تصریح کرد: در این دو همایش جای خالی موزه گز قابل لمس بود به همین سبب دنبال هستیم تا موزه گز را راه اندازی کنیم تا همگان بدانند که گز به عنوان یک محصول قدیمی برگرفته از ریشه و بطن اصفهان است و آن هایی که این محصول را به خود نسب می دهند ادعایی خرافی دارند. وی ادامه داد: موزه گز پذیرای افرادی است که قصد همکاری با آن دارند و از همه افرادی که اسناد و آثاری در این رابطه در اختیار دارند درخواست می شود آثار خود را در اختیار این موزه قرار دهند تا محتوای آن بیش از پیش رشد پیدا کند.

 

 

 

 

 

نقش چشمگیر دانشگاه جامع علمی کاربردی در توسعه جایگاه گز

 

دکتر محمدحسین موسی زاده مدیرکل فناوری دانشگاه علمی کاربردی کشور نیز یکی دیگر از سخنرانان این همایش بود که پیرامون نقش علمی کاربردی در گز به ایراد سخن پرداخت و گفت: افزایش سطح دانش گز از سطح ابتدایی به بالاترین سطح ها از سال 74 تاکنون و همچنین تغییر و تنوع استاندارد در محصولات، تغییر در دانش و ماشین آلات تولیدی، استانداردسازی محصولات و جهانی شدن آن، تغییر در کاربری گز از یک شکلات و سوغاتی به یک محصول دائمی و مکمل، تعریف برند در این صنعت و ارزش گذاری به خادمین آن از مهم ترین تاثیرات دانشگاه علمی کاربردی بر صنعت گز در کشور بوده است.

 

گز می تواند اولین در رونق اقتصادی باشد

 

موسی زاده با اشاره به اینکه نباید تنها از راه  صنایع آلاینده به فکر بالابردن درآمد استان و رونق اقتصادی باشیم خاطرنشان ساخت: صرف هزینه برای گز و تولید آن هیچگونه آلایندگی به همراه ندارد ولی متاسفانه تمامی توجهات به سمت صنایعی مثل فولاد و... است که نه تنها آلایندگی دارد بلکه هر روز با مشکلات زیادی روبروست. این مقام مسئول همچنین اذعان داشت: گز در حال حاضر در بسیاری از نقاط کشور هم ناشناخته است پس باید برای معرفی و رشد جایگاهی آن تلاش زیادی کرد تا بتوان آن را در بازارهای جهانی و سرتاسر دنیا عرضه داشت و از آن بهره های اقتصادی دریافت کرد.

 

رونق توجه به گز و شیرینی در کشور

 

محمد نصرتی رئیس اتحادیه گز و شیرینی کشور هم در بخش دیگری از این همایش ضمن ابراز خرسندی از وضعیت تولید محصولات توسط قنادان در سراسر کشور نسبت به گذشته یادآور شد: توجه به کیفیت، بسته بندی، شکل، طعم و رنگ محصول در کشور در سال های اخیر سبب ایجاد تغییرات مطلوبی در بازارهای تولیدی شده که نتایج خوبی به همراه داشته است البته تا نقطه ایده آل هنوز جای کار زیادی دارد که باید این روند را همچنان برای رسیدن به آن نقطه ادامه داد.

 

 

 

 

 

ادعای کشورهای رقیب برای به دست آوردن امتیاز گز

 

نصرتی با بیان اینکه باید جلو ادعاهای کشورهای رقیب مبنی بر در اختیار گرفتن امتیاز گز گرفته شود تصریح کرد: در حال حاضر کشور اسپانیا اقدام به تولید گز با طعم های مختلف کرده است و مدعی است که گز از این کشور متولد شده پس باید جدی تر و کارشناسی شده نسبت به حذف این موضوع تلاش شود تا با نوآوری و خلق محصولات جدید استاندارد واقعیت بر همگان اثبات شود. وی تاکید کرد: وقتی علم وارد فرم کار شود به طور قطع نتایج مطلوبی به همراه خواهد داشت و در کنار هم قرار گرفتن علم و صنعت در دانشگاه جامع علمی کاربردی می تواند عامل مهم در این راستا باشد.

 

جشنواره عکس شیرینی و تقدیر از برگزیدگان

 

لازم به ذکر است در حاشیه دومین همایش ملی گز جشنواره ای برای علاقمندان به عکاسی در حوزه تولیدات گز و شیرینی نیز برپا شده بود که براساس اعلام دبیر این جشنواره، 1200 اثر از 27 استان کشور به دبیرخانه ارسال شده که از این تعداد 57 اثر به عنوان آثار برتر شناسایی و در نهایت 8 عکس به عنوان عکس برگزیده و 4 عکس به عنوان عکس قابل تقدیر توسط داوران انتخاب شد که این افراد در محل برگزاری همایش مورد تقدیر قرار گرفتند.

 

ارائه مقالات علمی توسط صاحب نظران و اساتید دانشگاهی

 

در دومین همایش ملی گز مقالات مختلفی توسط اساتید و صاحب نظران به دبیرخانه این همایش ارسال شد که در نهایت مقالات زیر جهت ارائه انتخاب و در محل همایش توسط این افراد ایراد شد:

 

دکتر ذات اله عاصمی با موضوع اثر مصرف گز سین‌بیوتیک بر پروفایل لیپیدی زنان باردار

 

الهام جهانمرد با موضوع اندازه گیری آفلاتوکسین در پسته های مصرفی در گزهای تولید شده در استان اصفهان

 

ذات اله عاصمی با موضوع بررسی میزان پراكسید موجود در زولبیا و بامیه های شهر كاشان در سال 91

 

صبیحه السادات علیزاده با موضوع  کاربرد استفاده از باکتریوسین ها به عنوان نگهدارنده­های طبیعی در مواد غذایی

 


( ۱ )